DONA VIDA, DONA SANG

DÓNA VIDA, DÓNA SANG. 

Ja saps que el pròxim dia 16 de novembre en el nostre centre farem una gran marató de donació de sang en horari de demá i vesprada. 

On i quan es farà la donació de sang?
Es farà al Saló d'Actes de l'IES Severo Ochoa,
C/ Illuca, cantonada carrer Almansa. En el polígon Carrús, al costat de l'Ermita de Sant Crispí.
Serà el pròxim dia 16 de novembre en horari de matí i vesprada.
T'ESPEREM!!!


Sabies que la sang transporta tots els nutrients necessaris per a la vida a tot
el nostre cos?
Què sense sang no podries viure? Què no es pot fabricar?


Al dia moltes persones necessiten transfusions de sang per a fer front a pèrdues de sang en accidents de trànsit, accidents laborals, cesàries, malalts de càncer...però desgraciadament la sang no es pot fabricar. És per açò que és necessari que sigues solidari, que dónes sang a aquelles persones que ho necessiten.
En el següent reportatge volem que conegues què és la sang, les seues funcions, com es dóna sang i per què és tan important.


Donar sang és un acte ple de solidaritat però en realitat ...Què és la sang? Quines són les seues funcions?
La sang és un líquid de color roig en els vertebrats que impulsat pel cor, circula pels vasos sanguinis del cos de les persones i els animals, transportant oxigen, aliments així com atmbé productes de deixalles.
També sabem que està formada per diversos components. Vegem quins són:
- Els glòbuls, plaquetes i una part líquida trucada plasma format al seu torn pel psèrum sanguini i factors de coagulació.
- El sèrum sanguini és el component de la sang restant després de permetre la coagulació d'aquesta i eliminar el coàgul restant.
- Factors de coagulació; són totes aquelles proteïnes originals de la sang que participen i formen part del coàgul sanguini.
Vegem ara amb més detall les cèl·lules sanguínies:
En primer lloc, els glòbuls rojos serveixen per a transportar l'oxigen per tot el cos. Els glòbuls blancs serveixen de defensa contra infeccions i substàncies estranyes. Per la seua banda les plaquetes col·laboren en la coagulació de la sang quan es produeix un trencament en un vas sanguini.
La sang realitza dos tipus de moviments en el cos humà segons quin tipus de substàncies transporte i en quin sentit:
- El Circuit Major o General transporta la sang amb oxigen i nutrients des del cor a la resta d'òrgans i cèl·lules del cos. Al seu torn transporta el diòxid de carboni i les deixalles des de les cèl·lules al cor.
- L'anomenat Circuit Menor o Pulmonar: Porta sang des del cor fins als pulmons per a oxigenar-se Aquest recorregut va ser descobert per l'espanyol Miguel Servent.


En tots dos circuits es transporten una sèrie de substàncies amb diferents funcions. Vegem quins són:
- L'oxigen: és transportat des del cor a totes les cèl·lules del cos perquè aquestes puguen fer la respiració cel·lular. Prèviament la sang ha arreplegat aquest oxigen dels pulmons.
- Per la seua banda el diòxid de carboni és arreplegat per la sang des de les cèl·lules i portat als pulmons per a la seua expulsió.
- Nutrients: són transportats per la sang des de l'intestí prim fins a tots els òrgans del cos.
- Finalment els desfets cel·lulars: la sang transporta aquests desfets des de les cèl·lules del cos fins als renyons on són filtrats i expulsats a l'exterior a través de l'orina.


A continuació veurem quin és la funció del sistema circulatori i la seua relació amb la resta d'òrgans i aparells del nostre cos:
El sistema circulatori és l'encarregat de distribuir en tot l'organisme els elements nutricionals que el cos necessita per a funcionar. Així, tot el que mengem és descompost mitjançant la digestió en els diferents nutrients (les vitamines, proteïnes, lípids, minerals, sucres, etc.) que passen al torrent circulatori des de l'intestí prim. Per les artèries arriben a totes les cèl·lules del cos. Les "deixalles" del cos són transportades per la sang des de les cèl·lules fins als renyons i d'ací, dissoltes en l'orina, són expulsades a l'exterior.
D'altra banda la sang també transporta l'oxigen que respirem. L'oxigen provinent dels pulmons és portat pel torrent sanguini fins a les cèl·lules i ho diposita en el mitocondri perquè aquest oxide als nutrients i produïsca energia.
Però en aquest procés s'allibera també diòxid de carboni que ha de ser eliminat. Aquest serà doncs, transportat per la sang des de les cèl·lules fins als pulmons i d'ací a l'exterior.


En aquest moment ens plantegem les següents preguntes: Quants grups sanguinis existeixen? I qui pot donar sang a qui?:
Existeixen diferents tipus de grups sanguinis, segons els diferents tipus de proteïnes que formen part dels glòbuls rojos, els anomenats antígens. Aquesta informació és molt important a l'hora d'una transfusió de sang.
Aquests són els diferents tipus:
Grup A:
Aquell grup de sang els glòbuls rojos de la qual tenen l'antigen A i en les quals el seu plasma trobem l'anticòs Anti-B. Poden donar a altres persones amb grups sanguinis A i AB.
Grup B:
Els seus glòbuls rojos tenen l'antigen B i la seua plasma els anticossos Anti-A. Poden donar a altres persones amb grups sanguinis B i AB.
Grup AB:
Els glòbuls rojos d'aquest grup tenen els dos tipus d'antígens: A i B; però el plasma no té cap anticòs. Solament poden donar a persones amb grup sanguini AB però poden rebre sang de tot el món.
Grup 0:
En aquest grup sanguini els glòbuls rojos no tenen antígens, però el plasma té anticossos Anti-A i Anti-B. Poden donar a tothom però solament poden rebre sang de persones amb grup 0.


Vegem a continuació...d'on procedeix la sang? En quina part del cos humà es fabrica?:
La sang es fabrica en l'anomenada Medul·la Roja que es troba en la regió esponjosa dels ossos llargs, com el fèmur i dels plànols .
No obstant açò després d'un accident o en una operació és necessari una transfusió sanguínia però...En què consisteix?:
Una transfusió de sang és un procediment mèdic relativament senzill durant el qual un pacient rep sang o algun component de la sang a través d'un via intravenosa.
El procediment és el següent: amb una goma t'estrenyen la zona on es troba la vena per a extraure sang. A continuació has d'estrènyer la mà del braç on t'extrauen sang; desinfecten l'agulla, cerquen la vena i amb una xeringa et trauen sang .
Espanya la Sanitat pública assumeix íntegrament totes les despeses i s'ocupa de distribuir-la entre els diferents centres hospitalaris. En el cas de la Comunitat Valenciana aquesta gestió està transferida al Servei Valencià de Salut.


En la província d'Alacant existeixen diversos tipus de centres de donació de sang que són els següents. Els principals són:
-Centre de transfusió d'Alacant, en la Facultat de Medicina de al Universitat Miguel Hernández Ctra. Nacional 332, km 87 Sant Joan (Alacant).Tlf: 965658112
-Hospital General d'Elx, camí de l'Almazar, número 11.

A més a més tots els dies ves duen a terme diverses campanyes i unitats mòbils per centres de salut, hospitals, universitats. Pots veure el calendari i llocs de donació en la web: http://centro-transfusion.san.gva.es/

A continuació us volem explicar què requisits ha de complir una persona per a poder donar sang:
1. En primer lloc, com és lògic, gaudir de bon estat de salut.
2. També, cal tindre entre 18 i 65 anys d'edat. Però cal tenir en compte que des dels 16 anys es pot donar sang amb l'autorització dels pares o tutors. A més i si una persona és major de 65 anys i té desitjos de ser donant, pot concórrer al seu metge de capçalera i sol·licitar-li un certificat d'autorització per a realitzar una donació de sang.
3. Pesar més de 50 quilos.
4. Tenir valors de pressió arterial dins dels límits que es consideren adequats.
5. No presentar febra o haver patit alguna malaltia en els últims 7 dies.
A més a més, és recomanable haver descansat almenys 6 hores la nit anterior a la donació, com també és convenient prendre el desdejuni habitual, l'esmorzar o el sopar complets depenent de l'hora en què done sang.


En aquest reportatge hem intentat convèncer-te que dónes sang però...per què és tan important?:
És important, perquè les donacions de sang constitueixen a salvar vides i a millorar la salut.
Així, per exemple en:
- Dones amb complicacions obstètriques (embarassos ectòpics, hemorràgies internes, etc.).
- Xiquets amb anèmia greu, sovint causada pel paludisme o malnutrició.Volver